Քաղցկեղ առաջացնող 8 մթերք. ուռուցքաբանները կոչ են անում դրանք այլևս չօգտագործել

612

Ուռուցքաբաններն առանձնացրին 8 ամենաքաղցկեղածին մթերքները, որոնք հսկայական վնաս են հասցնում օրգանիզմին և խթանում են քաղցկեղային բջիջների առաջացումը:

1. Ռաֆինացված շաքարավազ

Սպիտակ ռաֆինացված շաքարավազը բարձրացնում է ինսուլինի մակարդակը, օրգանիզմից հանում է կալցիումը, նվազեցնում է իմունային համակարգի ուժը, սննդային միջավայր է քաղցկեղային բջիջների համար:

Ինչով փոխարինել՝ մեղրով, ստևիայով, արմավենու շաքարավազով, հում կերամաթով, թխկու մրգահյութով:

2. Մարինացված և ապխտած սննդամթերք

Այս մթերքներում պարունակվում է շատ աղ և քացախաթթու, որոնք մեծ քանակությամբ օգտագործման դեպքում վնասում են: Նաև դրանք պարունակում են կոնսերվանտներ, որոնք երկարաձգում են պիտանելիության ժամկետը: Ջերմային մշակման ժամանակ ապխտած մթերքները վերածվում են վտանգավոր նիտրատների, որոնք կուտակվում են մարդու օրգանիզմում և հանգեցնում են քայքայումների բջջային մակարդակում, ինչը քաղցկեղ է առաջացնում:

Ինչով փոխարինել՝ թարմ սեզոնային բանջարեղենով, բնական անյուղ մսով:

3. Տրանսճարպեր և հիդրոգենացված յուղեր

Սինթետիկ մթերքներ են, որոնց քիմիական բաղադրությունն արհեստականորեն փոխվում է ավելի երիկար պահպանելու համար: Նաև հոտի վերացման և համի լավացման համար յուղին քիմիկատներ են ավելացվում: Արդյունաբերական ապրանքների բաղադրիչ տրանսճարպերը կրկնակի մեծացնում են կրծքագեղջձի քացկեղի առաջացման ռիսկը:

info24.am